Home » Toneel en cabaret

Toneel en cabaret

Al vanaf de eerste jaren werd er toneel gespeeld, muziek gemaakt, etc. Toen de school nog in de barakken zat, waren de uitvoeringen in Marcanti aan de Jan van Galenstraat of in het Spinoza Lyceum. In het nieuwe gebouw was een aula met toneel, dus werd voortaan in huis gespeeld.

Wat we hebben kunnen vinden aan foto’s, programma’s en recensies hebben we hieronder gepubliceerd.

1959
In dit jaar gaven de leerlingen voor het eerst een openbare uitvoering in het Van Nispenhuis aan de Stadhouderskade. Het programma van het zgn. rectorsfeest bestond uit koorzang, een etude van de balletgroep, pantomime De inbrekers van Ben Heuer, een sketch van Han van Koert Natte zomer en een toneelstuk van Olaf de Landell De schat. Het geel stond onder leiding van de heren Herben, Hermans, Hoving en Plasman.

1960
Op het rectorsfeest speelden de leerlingen twee avonden in het Van Nispenhuis. Op het programma stonden optredens van de secties Nachtegalen en Bromvliegen van het Pius X Koor, De prins die naar zee wilde (een spel in twee bedrijven) en De Siciliaan of de verliefde schilder van Molière. Dirigent was Hermans (muziek), Herben (gymnastiek) gaf leiding aan het ballet en Hoving (nederlands) was verantwoordelijk voor de regie. Op de foto staat de toneel- en balletgroep.

pbrectorsfeest1960 rectorsfeest195960

Dat jaar werd ook voor het eerst een leerlingenavond georganiseerd, waarbij het hele programma door de leerlingen zelf gemaakt en gespeeld werd. Van deze eerste avond hebben we nog geen programma kunnen vinden.

1961
Op het rectorsfeest speelden de leerlingen dit keer één stuk onder regie van Hoving (nederlands), nl. Er verdwijnt een gast (Mystery at Greenfingers).

pbrectorsfeest1961

De tweede leerlingenavond (3 mei 1961) bestond geheel uit eigen werk. Er werd gemusiceerd, er werden gedichten voorgedragen en twee toneelstukken gespeeld.

pllavond1961

1962

Op het rectorsfeest speelden de leerlingen Theatre d’Amour Van Jan Naaykens onder regie van Ben Nicolaas (klassieke talen).
pbrectorsfeest1962

De leerlingenavond op 24 mei 1962 bestond uit bijna alleen maar eigen werk. De commissie die verantwoordelijk was voor de avond, excuseerde zich voor het feit dat de muziek bij het ballet (choreografie van Martha de Rijk), niet door een leerling gecomponeerd was.
pboekjella1962

1964
Dit jaar werd op het rectorsfeest een ware krachttoer geleverd met een uitvoering van Macbeth. Het geheel stond onder leiding van Jan Hoving (nederlands) en Gerard van Lent (engels), met assistentie van Gerda Verberne (biologie), H. van der Goen, Ger Herben (gymnastiek), Toon Plasman (tekenen) en Ruud Verhagen (gymnastiek).

pbrectorsfeest1964

1968
Dit jaar werd in Marcanti gespeeld, drie avonden achtereen. De leerlingen speelden drie eenakters: Hallo, is daar iemand van William Saroyan, Nu volgt het esbattement van Hanneken Lekkertand van Jan van den Berge en Pitten van Herman Heyermans. De stukken stonden onder regie van respectievelijk Nico Wegbrans (nederlands), John de Nijs (nederlands) en opnieuw Wegbrans.

pbschoolfeest1968

1970
De leerlingen speelden onder regie van John de Nijs en Neeltje Seebregts (nederlands) De appels van Eva van Allan Berthal.

pbtoneelavond1970

1972
Over het jaar zijn we niet geheel zeker, omdat er twee jaar achtereen cabaret gemaakt en gespeeld werd. Deze foto’s komen uit een plakboekje en zijn spaarzaam van bijschriften voorzien, met de titels van de liedjes en sketches. Als u ons van meer informatie kunt voorzien, dan houden wij ons aanbevolen.

Scan
Opening
Scan 1
Johanna
Scan 2
In de liefde niet bedreven
Scan 3
Hij doet proeven in das neue Chemielokal
Scan 4
Vrouwenlist in ieder ledikant
Scan 5
Vegen
Scan 6
Kareltje in de greep van het onderwijs
Scan 7
Titel onbekend
Scan 9
Titel onbekend
Scan 8
Titel onbekend
Scan 10
Titel onbekend
Scan 11
Titel onbekend
Scan 12
Titel onbekend

2 Comments

  1. Volgens mij eindexamenjaar 1971 was een geweldig cabaret (ik zat in de brugklas) met sketches als “ik kwam uit Suriname”, een musicallied “Groene Zeep” (schrobbeschrobbe) en een zwoele cancan-dans van geslaagde dames.
    Geschreven door als ik me goed herinner o.a. leerlingen Keppy en Beck…?

  2. Sexy Josje… speel een spelletje trefbal met mij…
    Cabaret… melodie: The minute she walked down the street.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *